Τσαγκαράδα Πήλιο
+302426048974, +306981179976
kalosorismacom@gmail.com

Οδηγός Τσαγκαράδας

Η Τσαγκαράδα, το πανέμορφο χωριό του Ανατολικού Πηλίου, κρύβει καλά το μοναδικό μυστικό του τόπου: την απόλυτη συνύπαρξη βουνού και θάλασσας. Στην Τσαγκαράδα, ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τις πρωτόγνωρες διαδρομές για περπάτημα στο δάσος αλλά και από τις μοναδικές παραλίες με τους τεράστιους βράχους να φτάνουν ως το νερό.

Η Τσαγκαράδα, με τις 4 μεγάλες συνοικίες, του Αγίου Στεφάνου, της Αγίας Πρασκευής, των Αγίων Ταξιαρχών και της Αγίας Κυριακής, η κάθε μία με την δική της κεντρική πλατεία και την μεγάλη εκκλησία της, θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι ένα μεγάλο χωριό, αλλά 4 μικρότερα, αφού η κάθε συνοικία αποτελεί έναν μικρό πυρήνα.

Έτσι, αμέσως, αυτό το πανέμορφοχωριό, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη – εξερευνητή για μια εξαιρετική πεζοπορική διαδρομή, απλά και μόνο περπατώντας από την μία συνοικία στην άλλη!

Η εξόρμηση στην Τσαγκαράδα θα ξεκινήσει από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής, λίγα μέτρα μακρυά από το «Καλωσόρισμα». Στο κέντρο της πλατείας θα δείτε να στέκεται αγέρωχος ο τουλάχιστον 1000 ετών αρχαίος πλάτανος, ένα αιωνόβιο δέντρο με διάμετρο κορμού 14 μέτρα και τράστια κλαδιά που σκεπάζουν προστατευτικά το μεγαλύτερο μέρος της πλατείας. Απλά φανταστείτε την απόλαυση ενός καφέ κάτω από τον ίσκιο του!

Η συνοικία της Αγίας Παρασκευής θα σας αποκαλύψει 2 ακόμη σημεία ενδιαφέροντος του χωριού: το Ψηφιακό Μουσείο ή Μουσείο Μινιατούρας, το οποίο στεγάζεται στο κτίριο της Αχιλλοπουλείου Εμπορικής Σχολής αλλά και τη Νανοπούλειο Σχολή που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCOως Έργο Τέχνης το 1985.

Φτάνοντας στην πλατεία των Αγίων Ταξιαρχών, δε μπορεί να μη θαυμάσει κανείς την μαρμάρινη κρήνη με τις 4 βρύσες, την μεγάλη εκκλησία και τα εστιατόρια που καλούν τον επισκέπτη στο τραπέζι τους.

Ο πεντακάθαρος βουνίσιος αέρας και η ομορφιά της πλαγιάς, όπου απλώνεται η Τσαγκαράδα, θα σας ενθουσιάσουν τόσο πολύ ώστε τα περπατήματα θα είναι ατέλειωτα και αποκαλυπτικά. Όπως , ακολουθώντας την διαδρομή Τσαγκαράδα – Φακίστρα, θα ανακαλύψετε την μοναδική θαλασσοσπηλιά του Κρυφού Σχολειού. Πρόκειται για ένα ξωκλήσι που λειτουργούσε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ως Κρυφό Σχολειό, στο εσωτερικό του βράχου.

Για τους επισκέπτες των καλοκαιρινών μηνών, οι εξορμήσεις στις κοντινές παραλίες, είναι η μία καλύτερη από την άλλη. Ο Μυλοπόταμος με τους τεράστιους βράχους και την μαγεμένη παραλία, η βραβευμένη Φακίστρα, η κινηματογραφική Νταμούχαρη και οι διπλανές Άι Γιάννης και Παπά Νερό με την χρυσή αμμουδιά.